Отчетеният от финансовото министерство излишък към края на февруари в

...
 Отчетеният от финансовото министерство излишък към края на февруари в
Коментари Харесай

Излишъкът в бюджета от 1 млрд. лв. се оказа счетоводна хватка

 

Отчетеният от финансовото министерство остатък към края на февруари в размер на 1 милиарда лева се дължи напълно на счетоводна интервенция и на практика е насъбран с пари от миналогодишния бюджет. Оказва се, че заделената от Бюджет 2023 сума от 1.2 милиарда лева за планове на общините с решение на кабинета дни преди Нова година, е преведена в Бюджет 2024 в края на януари и по този начин е надула доста салдото към края на февруари.

 

Това излиза наяве от постановлението на кабинета за осъществяването на бюджета, признато на 29 януари тази година.

 

Преди дни финансовото министерство изненада с новината за ненадейно положително осъществяване на бюджета, вследствие на което той е на остатък от 1 милиарда лева (0.5% от БВП) към 29 февруари, в случай, че на годишна база е гласуван с недостиг от 6.2 милиарда лева (3% от БВП).

За съпоставяне, в края на февруари предходната година тогавашният длъжностен министър Росица Велкова регистрира недостиг от 190 млн. лева и предизвести, че се задава тежко състояние пред държавните финанси. Тогава тя работеше в изискванията на липса на постоянно признат бюджет. След идването на постоянното държавно управление на ПП-ДБ и ГЕРБ подобен бе гласуван, като пенсиите бяха увеличени с 12% от 1 юли, учителските заплати също бяха вдигнати, както и някои обществени заплащания. При това е необичайно регистрираното към 29 февруари понижение на разноските на страната със 700 млн. лева

 

Обяснението е в признатото разпореждане 13 на Министерски съвет от 29 януари 2024 година, с което сумата от 1.2 милиарда се възвръща по бюджета на Министерство на регионалното развитие от сметката за непознати средства, където парите бяха заделени от миналогодишния бюджет.

 

На въпрос на Mediapool дали остатъкът от 1 милиард в края на февруари се дължи на счетоводната интервенция с прехвърлянето на парите от миналогодишния бюджет, от Министерството на финансите дадоха отговор, че въпросната сума се регистрира като " възобновен разход " на Министерство на регионалното развитие. Това значи, че тя е надула настоящия касов остатък, само че в случай че бъде изхарчена по предопределение до края на годината, ще се отрази неутрално на бюджетното салдо за 2024 година (на касова основа).

 

От МФ не дадоха отговор на въпроса на Mediapool за какво интервенция с толкоз сериозен резултат върху настоящия остатък не е упомената в постоянното прессъобщение за осъществяването на бюджета, което нормално разяснява най-съществените фактори, които са повлияли върху положението на фиска.

 

" В хода на осъществяването на бюджета за 2024 година, средствата за финансови разноски за осъществяване на общински планове ще се дават навреме за разноски по планове и стратегии, за които е налице подготвеност за тяхната незабавна реализация и за които са изпълнени изискванията на член 107 от ЗДБРБ за 2024 година По този метод ще се преодолее дългогодишната процедура финансовите разноски в края на годината да се пренасочват към различен тип разноски или да остават неосъществени по бюджетите на общините, с което не се реализират годишно поставените цели за равнище на вложенията в обществения бранш ", дадоха отговор още от МФ.

 

Ако не се брои резултатът от въпросните 1.2 милиарда лева, бюджетът би бил на дребен недостиг в края на февруари, сравним с този от предходната година.

 

От останалите данни за бюджета излиза наяве, че приходите към края на февруари са нарастнали с 500 млн. лева или 4.8% по отношение на регистрираните за първите два месеца на предходната година, като за този растеж максимален принос имат данъчните доходи, които се усилват с 6.2%. Специално във връзка с Данък добавена стойност, който е най-важният налог в страната, към края на януари приходите са с 61 млн. лева или 4.4% по-високи от тези преди година.

 

Какво става с плановете на общините?

 

Реално осъществяването на плановете от общините към момента не е почнало. Едва през февруари стартира подписването на споразуменията сред локалната власт и районното министерство.

 

Около 980 заявки са подадени по Инвестиционната стратегия за общински планове, от които над 700 са прегледани от Министерство на регионалното развитие, заяви зам.-министърът на районното развиване Веселина Терзийска по време на общото заседание на Националното съдружие на общините в края на февруари.

 

Тя посочи, че сега се подписват съглашения с общини, чиито планове отговорят изцяло на условията на закона. Предстои изпращане и на писма до общините за поправяне на открити грешки, сподели още Веселина Терзийска.

 

Инвестиционната стратегия за общинските планове ще се извършва от 2024 година до 2026 година Това значи, че програмата е настояща и настоящо ще бъдат обсъждани и финансирани планове, обясни Терзийска.

Кметът на Монтана Златко Живков изиска приоритизиране на плановете и по-бързо сключване на споразуменията с Министерство на регионалното развитие, тъй като някои общини към този момент са почнали осъществяването им. По този мотив Веселина Терзийска категорично обърна внимание, че страната ще финансира единствено действия по плановете, които се извършват след сключване на съглашения с Министерство на регионалното развитие.

 

Представители на локалната власт означиха, че огромна част от плановете, по които общините работят, са на стойност милиони левове и те не могат да обезпечат задоволително запас. Веселина Терзийска увери, че всяка община е включена в Приложение 3 на Закона за държавния бюджет за 2024 година с оптималната стойност за целия план. За всеки един от плановете общината би трябвало да уточни нужния запас за трите години на осъществяване.

 

" В споразуменията за финансиране, които се подписват сред Министерство на регионалното развитие и общините, се показва цялата стойност на плана и ресурса за 2024 година, според законовите условия. Ако има план, за който в Приложение 3 не е посочена цялостната му стойност, общината би трябвало да го дофинансира със лични средства или да го промени, като това може да се направи през март, юни и септември. Разписаният механизъм за смяна на планови оферти се осъществя в Министерство на финансите ", обясни процедурата Веселина Терзийска.

 

Зам.-министърът на районното развиване Ангелина Бонева, която дава отговор за еврофондовете в Министерство на регионалното развитие, обърна внимание, че ще се прави инспекция на всеки един план, с който общините аплайват, с цел да няма двойно финансиране. В момента има случаи, при които общините са кандидатствали с един и същи план и по Инвестиционната стратегия на държавното управление и по еврофондовете.

 

Веселина Терзийска обърна внимание, че има опция някои от плановете да бъдат финансирани комбинирано посредством двата източника - народен и европейски бюджет, само че не би трябвало да има повтаряне на дейностите. За образец беше даден план на община Кюстендил, който включва и обект от културното завещание. Финансирането на подобен план е неприемливо по финансовата стратегия за общините на страната, само че пък може да кандидатства по тази от еврофондовете.

 

При подписването на споразуменията с общините се прави инспекция за двойно финансиране. Крехък е салдото да имаме и европейски, и национални средства и те да се допълват, без да се застъпват, би трябвало да се прави доста ясно разграничаване за обособените действия по плана, означи Ангелина Бонева.

 

Подписаните съглашения с локалната власт към края на февруари не бяха доста.

 

Източик: Mediapool

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР